Podle britského listu The Sun klesá díky pravidelné konzumaci čokolády riziko onemocnění srdce nebo rakoviny až o 16 procent.
The Sun píše o studii, podle které konzumace čokolády snižuje riziko, že zemřete mladí. Proč je tomu tak?
Výhody konzumace čokolády
Lidé, kteří snědí dvě čokoládové tyčinky týdně, měli čtyřikrát menší pravděpodobnost, že budou trpět cukrovkou. Alespoň v porovnání s těmi, kteří čokoládu nejedí. Podle odborníků může čokoláda snížit i špatný cholesterol a krevní tlak. Její konzumenti bývají štíhlejší a aktivnější. Vědci také tvrdí flavonoidy obsažené v kakau posilují zdraví cév.
„Studie může částečně zmírnit obavy týkající se nepříznivých zdravotních následků nízké až umírněné konzumace čokolády,“ cituje The Sun profesora Jiaqiho Huanga z amerického National Cancer Institute v Marylandu.
Na druhé straně je tady ale komentář British Heart Foundation, z něhož je patrné, že nepovažuje studii za dostatečně průkaznou, aby bylo možné doporučit konzumaci čokolády ke snížení rizika srdečních onemocnění. Je sice v pořádku, když si ji občas dopřejeme, ale žádná potravina nebo živina není důležitější než celkově vyvážená zdravá strava.