Také jste jako dítě milovali vůni Vánoc, vanilka, citronová kůra, perníkové koření. Každý z nás alespoň párkrát pomáhal mamince nebo babičce v kuchyni při pečení. Jaké bylo vaše oblíbené cukroví a pekli jste vánočku? Pro nás je vánočka nezbytnou součástí Vánoc. Pojďme zavzpomínat odkud se vlastně tato pochoutka z kynutého těsta vzala.
Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem má připomínat jezulátko zabalené v peřince. Správně má být upletena z devíti pramenů, kdy spodní symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední cit, vůli a rozum a nahoře se nachází vědění a láska. Vánočka nebyla vždy pletená, vychází ze staročeského pečiva, připomínajícího bochník, který se nazýval calta. Záznamy o pečení calty se datují do 14. století, během let došlo k několika změnám podoby, kdy až od 16. století vzniká vánočka jak ji známe dnes. Její pečení však patřilo do rukou zkušených pekařů. Až od 18. století se vánočka začala péct v domácnostech, recepty se dědily z generace na generaci a byly takovým malým rodinným bohatstvím. Do vánočky se zapracovávala mince - ten který jí objevil měl být po celý rok šťastný a bohatý. Naopak prasklá nebo připálená vánočka přinášela špatné znamení.
Pojďte vyzkoušet náš rodinný poklad, při jehož pečení se s námi vrátíte do dětství a do provoněné babiččiny kuchyně.
Ingredience:
750 g polohrubé mouky
165 g másla
150 g cukru
3 žloutky
40 g kvasnic
necelých 400 ml mléka
citronová kůra
30 g rozinek
50 g mandlí (+ nějaké nasekané mandle na ozdobení)
špetka soli
Postup:
- Nejprve si v kastrůlku zaděláme kvásek, ohřejeme 200ml mléka, tak aby bylo teplé pro prst, nesmí se vařit. Přidáme 2 lžíce mouky a 1 lžíci cukru, rozdrobíme 40 g kvasnic v kostce a necháme pod utěrkou odpočívat.
- Poté zaděláme těsto, do větší mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vše promícháme.
- Nyní přichází na řadu tekuté ingredience, rozpustíme máslo a vychlazené na pokojovou teplotu přidáme ke směsi. Dále vhodíme 3 žloutky, vlijeme vzešlý kvásek a za promíchávání přidáváme zbylé mléko. Směs by se neměla lepit, měla by být hezky vláčná a oddělovat se po stranách od mísy. Pokud jsme docílili požadované konzistence a zbylo ještě trochu mléka, již ho nepřidáváme.
- Na konec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Ten kdo nemá rád rozinky, použije o trochu víc mandlí.
- Těsto v míse mírně pomoučíme a uložíme na teplé místo odpočívat, alespoň na hodinku.
- Mezitím si rozehřejeme troubu na 170 stupňů.
- Po uplynutí požadované doby, těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme jej na 9 stejných bochánků, ze kterých vyválíme 9 stejně dlouhých válečků.
- Základna je tvořena čtyřmi prameny, střed třemi a nahoru spleteme zbylé dva.
Na závěr vánočku potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v troubě přibližně 45 min, vhodné je stav upečení kontrolovat špejlí, pokud se těsto nelepí, máte hotovo. Dobrou chuť a krásné Vánoce.
Fotogalerie