Close search

Lék na žárlivost: Podle vědců může pomoct konzumace hořké čokolády

Pexels Zdroj: Pexels

Žárlivost může být zhoubná, zejména pokud k ní není důvod nebo je jí až moc. Magazín Psychology Today píše, že žárlivost souvisí s vysokou hladinou kortizolu. A hořká čokoláda obsahuje flavonoidy, které pomáhají snižovat hladinu tohoto stresového hormonu.

Se žárlivostí se čas od času asi setká každý. Ne vždy je odůvodněná, ale říkejte to srdci, že? Pokud bojujete se žárlivostí, možná vám pomůže tip specializovaného magazínu Psychology Today. Na žárlivost je prý dobrá konzumace hořké čokolády. Proč je tomu tak?

Žárlivost, kortizol a flavonoidy

Významnou roli v prožívání žárlivosti zřejmě sehrává stresový hormon kortizol. Psychology Today píše, že konzumace hořké čokolády snižuje úroveň hladiny kortizolu. Je to práce flavonoidú, které obsahuje. A vzhledem k tomu, že hořká čokoláda je bohatá na flavonoidy, její pravidelná konzumace může snížit hladinu kortizolu a snížit stres, potenciálně si tedy může poradit s pocity žárlivosti.

Zní to dobře, jenže vždy je v tom nějaké ale... Vědci se domnívají, že jsou rozdíly v tom, jak flavonoidy působí na žárlivé ženy a muže. Bude si to vyžadovat ještě další výzkum. Jie-Yu Chuang z Kolumbijské univerzity zase varuje, že hořká čokoláda může mít vliv na akné, žaludeční potíže, migrénu nebo přibírání na váze. A není ani jasné, jak velkou "dávku" hořké čokolády by lidé měli zkonzumovat, aby jejich žárlivost opadla.

Pokud v žárlivé chvilce sáhnete po hořké čokoládě, několika čtverečky této dobroty asi nic nepokazíte. Ale dobré možná bude nespoléhat se na to, že žárlivost zmizí jenom díky jídlu...

Zdroje informací:
Osf.io: Romantic Jealousy, Cortisol, and Dark Chocolate
Psychologytoday.com: Dark Chocolate May Relieve Romantic Jealousy

Nejčtenější články