
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč si najdete místo na dezert i po menu o deseti chodech? Studie zveřejněná v periodiku Science nabízí jednoduchou odpověď. Náš mozek prostě baží po cukru.
Je jedno, jestli si dopřejeme vydatný oběd u babičky, nebo spořádáme obří degustační menu, tedy se nacpeme tak, že je potřeba povolit knoflík u kalhot. Vždy je prostor a chuť na sladkou tečku. Proč je tomu tak?
Mozek a sladká tečka
Magazín Psychology Today píše, že pocit sytosti po jídle je základní biologický proces. Pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a zabraňuje nám v přejídání. Mozek dostává signály, které říkají, že už máme dost a nepotřebujeme více jídla. A přesto dochází k jedné záhadné věci, stav plnosti vyvolává touhu po sladkém jídle.
Pokud jste se někdy zamýšleli nad tím, jak je možné, že i s plným žaludkem ještě sáhnete po dezertu, nejste sami. Zajímalo to i vědce, proto se pustili do zkoumání, proč se to děje. Proč chuť na cukr přetrvává, i když už nemáme hlad. Výsledek jejich bádání vyšel v periodiku Science.
Ukázalo se, že ne všechny buňky, které v mozku signalizují nasycení, fungují stejně. Některé místo potlačení chuti k jídlu dělají opak, ale žádají si pouze cukr. Marně může tělo signalizovat, že už máme dost, část mozku si řekne, že ještě je místo na sladkou tečku. A už se rozhlížíme po nabídce dezertů. Vědci nyní pracují na tom, jak omezit nadměrný příjem cukru, aniž by to ovlivnilo normální regulaci chuti k jídlu. Do té doby alespoň máme výmluvu, proč si po jídle dopřejeme dezert. Může za to mozek...
Zdroje informací:
Psychologytoday.com: Ever Wonder Why You Can Always Find Room for Dessert?
Science.org: Thalamic opioids from POMC satiety neurons switch on sugar appetite