Close search

Jak na vysoký krevní tlak: Podle nové studie s ním pomáhá brokolice, karfiol a květák

Freepik Zdroj: Freepik

Odborníci z australské Edith Cowan University zjistili, že starším lidem může s vysokým krevním tlakem pomoct zelenina, kterou v jídelníčku moc často nevidíme - květák, karfiol a brokolice.

Studie Edith Cowan University přináší zajímavé zjištění. Pokud jde o snižování krevního tlaku, v souboji brukvovité a kořenové zeleniny vyhrává ta první. Pokud vám pojem brukvovitá nic neříká, tak vězte, že jde o brokolici, květák a kapustu.

Jak snížit krevní tlak

Do studie byli zapojeni Australané středního a staršího věku, kteří mají vysoký krevní tlak. Ukázalo se, že konzumace čtyř porcí brukvovité zeleniny denně významně snížila krevní tlak ve srovnání s konzumací stejného množství kořenové, jako je například mrkev nebo brambory.

Účastníci studie měli dva týdny na jídelníčku brukvovitou zeleninu, pak strávili dva týdny bez ní a poté ji opět jedli dva týdny. V průběhu studie ve svém životním stylu nic neměnili. Po těchto šesti týdnech odborníci zaznamenali snížení krevního tlaku o 2,5 mmHg, což může znamenat zhruba o 5 % nižší riziko srdečního infarktu nebo mrtvice.

"U sloučenin nazývaných glukosinoláty, které se nacházejí téměř výhradně v brukvovité zelenině, bylo prokázáno, že snižují krevní tlak u zvířat, ale důkazy u lidí jsou zatím omezené," komentuje studii Emma Connolly z Edith Cowan University.

Zajímavé to je také z toho hlediska, že brukvovitá zelenina tvoří obvykle jen malou část našeho příjmu zeleniny. Ale pokud další studie potvrdí výše uvedená zjištění o snižování vysokého krevního tlaku, možná by to stálo za zvážení...

Zdroje informací:
Scitechdaily.com: Improve Your Heart Health: New Research Reveals Why You Might Want To Swap Carrots for Broccoli
Bmcmedicine.biomedcentral.com: Cruciferous vegetables lower blood pressure in adults with mildly elevated blood pressure in a randomized, controlled, crossover trial: the VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study

Nejčtenější články