Borůvky jsou plné antioxidantů, které prospívají zdraví. A to možná víc, než bychom očekávali. Podívejme se na několik studií, které ukazují, proč je dobré jíst borůvky pravidelně.
Borůvky jsou v supermarketech dostupné prakticky po celý rok. Drobné kuličky tmavě modré až fialové barvy jsou obvykle sladké a báječně dochutí nejen snídani, ale také koláče. Kromě toho jsou i zdraví prospěšné
Proč je dobré jíst borůvky
V borůvkách jsou antokyany, které jim dávají tmavě modrou barvu, ale podle některých studií mají rovněž pozitivní vliv na zdraví a snižují riziko srdečních onemocnění.
Zpráva Harvard Medical School tvrdí, že již zmiňované antokyany mohou pomoci i při snižování krevního tlaku, což snižuje celkové riziko srdečních onemocnění. Ruku v ruce s tím jde také snižování hladiny cholesterolu a rizika cukrovky 2. typu. Borůvky jsou plné vlákniny, která je prospěšná pro trávení, zdraví střev a dokonce i hubnutí. Jeden šálek borůvek obsahuje 3,6 gramu vlákniny, což je podle American Heart Association 12 % až 14 % doporučeného denního příjmu vlákniny.
Bylo také prokázáno, že antioxidanty v borůvkách bojují proti stárnutí. Podle jedné studie bojují antioxidanty proti volným radikálům, které způsobují oxidační stres. Právě ten může zvýšit riziko vzniku chronických onemocnění, jako je rakovina nebo srdeční onemocnění. A v neposlední řadě pravidelná konzumace borůvek zlepšuje paměť a pozornost.
Zdroje informací:
Ahajournals.org: Fiber, Lipids, and Coronary Heart Disease
Health.harvard.edu: Blueberries may help lower blood pressure
Eatthis.com: Secret Effects of Eating Blueberries, Says Science
Ncbi.nlm.nih.gov:
Berries: emerging impact on cardiovascular health,
Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging