Stravování může hrát zásadní roli při snížení krevního tlaku. Podle několika studií jsou vhodné zejména šťávy z citrusového ovoce.
Britský list Express.co.uk píše, že vysoký krevní tlak, známý také jako hypertenze, se může objevit z mnoha důvodů. A jedním z hlavních je strava. Těmto potížím lze často předejít, nebo je snížit, zdravým stravováním, udržováním zdravé hmotnosti a pravidelným cvičením. Ale také umírněným pitím alkoholu a vyhýbáním se cigaretám.
Ovocné šťávy a krevní tlak
Odborníci již dlouho nabádají lidi, aby jedli hodně ovoce a zeleniny, ideální je dopřát si pět porcí denně. Ale to není všechno. Podle některých výzkumů by zejména citrusové plody mohly přinášet určité benefity v oblasti zdravého srdce. Podle studie z roku 2016 může pití pomerančové, citrónové a grapefruitové šťávy pomoci snížit krevní tlak.
Další studie, která se zaměřila na 101 japonských žen, zjistila, že denní pití citronové šťávy v kombinaci s chůzí významně koresponduje se snížením krevního tlaku. Vědci to připisují obsahu kyseliny citrónové a flavonoidů v citronech.
Důvodem, proč jsou citrusové plody a šťávy z nich považovány za prospěšné, je obrovské množství vitamínů a minerálů. Díky tomu mohou pomoci udržet srdce zdravé, neboť snižují rizikové faktory srdečních chorob, jako je vysoký krevní tlak.
Zdroje informací:
Express.co.uk: How to lower blood pressure: 'Heart healthy' fruit juices that could 'reduce risk'
Ncbi.nlm.nih.gov: Role of Dietary Components in Modulating Hypertension, Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking