Close search

Bezmasé deprese: Podle nové studie trpí vegetariáni až dvakrát víc než masožravci

Freepik Zdroj: Freepik

Ve specializovaném periodiku Journal of Affective Disorders vyšla zajímavá studie. Tvrdí, že vegetariáni mají dvakrát vyšší výskyt depresí než lidé, kteří jedí maso. Proč je tomu tak?

Studie je založena na údajích z Brazílie. Navazuje na předchozí výzkum, který zjistil vyšší míru deprese u lidí vyhýbajících se masu. Ukazuje se však, že toto spojení existuje nezávisle na příjmu živin.

Deprese vegetariánů

Je pozoruhodné, že nová studie je založena na údajích shromážděných v Brazílii, zemi známé svou stravou bohatou na maso. I když lze vysledovat souvislost mezi stravou a některými zdravotními problémy, tady to není tak jednoduché. Vyšší míra deprese mezi vegetariány není způsobena nutričním obsahem jejich stravy. A čím tedy?

Je možné, že lidé s depresemi se s větší pravděpodobností stanou vegetariány. A ne naopak. Příznaky deprese mohou zahrnovat přemítání o negativních myšlenkách, stejně jako pocity viny. Když se depresivní a nedepresivní lidé setkají s neradostnou pravdou o jatkách a průmyslovém zemědělství, je možné, že depresivní lidé budou nad těmito myšlenkami přemítat s větší pravděpodobností. A budou se cítit vinni za svůj podíl na vytváření poptávky.

Druhým důvodem může být společnost. I když ve vegetariánské stravě nechybí žádná „šťastná živina“, může ovlivnit vztah člověka k ostatním a jeho zapojení do společenských aktivit. Někdy se na to váže škádlení nebo jiné formy vyloučení ze společnosti.

Zdroje informací:
Scitechdaily.com: Vegetarians More Likely To Be Depressed Than Meat-Eaters – Here’s the Science Behind It
Sciencedirect.com: Association between meatless diet and depressive episodes: A cross-sectional analysis of baseline data from the longitudinal study of adult health (ELSA-Brasil)

Nejčtenější články