Patříte-li mezi ty, co se se snaží rychle upravit svou váhu do plavek, určitě se také pokoušíte svůj jídelníček co nejvíce odlehčit a zaměřujete se na nízkokalorické potraviny. V tom případě by do něj měl patřit i květák a kedlubna. Obě tyto potraviny jsou totiž na jedné straně dokonalé díky nízkému obsahu kalorií, ale na druhé straně zásobí vaše tělo spoustou vitamínů a minerálů, abyste se udrželi zdraví a v pohodě. Například květák obsahuje ve 100 gramech pouze 24 kcal a kedlubna 27 kcal.
Oba druhy zeleniny jsou skvělým pomocníkem v boji proti civilizačním chorobám, jako je například rakovina a cukrovka. Napadlo vás, že z kedlubny nemusíte jíst pouze hlízu, ale také listy? Ty jsou bohaté na vitamín C a nejčastěji se v receptech používají vařené. Zajímavostí u květáku je, že si na něj musí dát pozor jedinci, kteří trpí dnou. Květák totiž obsahuje vysoké množství kyseliny močové, konkrétně 100 g květáku obsahuje 24 mg. Nemusíte však mít obavy, pokud netrpíte dnou, získáte z květáku pouze samé benefity.
V obchodech Tesco nyní naleznete skvělý květák i kedlubny od českých farmářů ze zemědělského podniku Předměřická a.s.
Kedlubnový salát s rýží a pikantními hovězími nudličkami
Ingredience:
• 400 g hovězí roštěné nebo svíčkové
• řepkový olej
• 2 lžíce dijonské hořčice
• 200 g dlouhozrnné jasmínové rýže
• 1 cibule
• 2 hřebíčky
• svazek listové petržele
• 3 kedlubny
• 1 limeta
• sůl
• pepř
Postup:
1. Hovězí maso nakrájejte na nudličky a osolte je, opepřete. Poté přidejte lžíci oleje a hořčici. Vše promíchejte a nechte maso chvíli odležet v chladnu.
2. Do hrnce nasypte rýži. Přidejte oloupanou celou cibuli, do které zapíchněte hřebíčky. Zalijte vodou tak, aby sahala 1 cm nad rýži.
3. Osolte a vařte, dokud se voda z rýže nevypaří – asi 15 minut.
4. Petržel nasekejte nadrobno. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na delší nudličky.
5. Kedlubny a petržel spolu smíchejte s uvařenou rýží. Salát dochuťte pepřem a zakapejte limetovou šťávou.
6. Maso ogrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi: 5 až 8 minut.
Kedlubnové carpaccio s ragú z grilované hlívy ústřičné a prosciutta
Ingredience:
• 4 menší kedlubny
• 100 g hlívy ústřičné
• 4 lžíce olivového oleje
• trocha kmínu
• 4 plátky prosciutta
• 2 limetky – šťáva
• sůl
• pepř
Postup:
1. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na velmi tenké kulaté plátky. Následně je poskládejte na talíře.
2. Hlívu očistěte, nakrájejte na proužky a ogrilujte na grilovací pánvi, kterou před tím vytřete olivovým olejem. Pro lepší chuť můžete hlívu posypat troškou kmínu.
3. Prosciutto rovněž nakrájejte na tenké nudličky a přidejte na okraj pánve k hlívě.
4. Doprostřed kedlubnových plátků pak servírujte ogrilovanou hlívu, přes ni dejte proužky prosciutta.
5. Vše osolte, opepřete a zakapejte limetkovou šťávou a olivovým olejem.
Jarní kedlubnová polévka se zakysanou smetanou
Ingredience:
• 2 kedlubny
• 1 cibule
• 1 pórek
• 3 lžíce olivového oleje
• 10 g másla
• 1 l zeleninového vývaru
• 100 g zakysané smetany
• 1 lžička soli
• mletá paprika
Postup:
1. Cibuli pokrájejte nadrobno. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. V hrnci si rozehřejte máslo a olivový olej. Kedlubnu a cibuli opékejte asi 5 minut.
2. Zeleninu zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte pokrájený pórek a povařte ještě 5 minut.
3. Na talíři polévku dozdobte kopečkem smetany a mletou paprikou.
Květáková polévka s čedarem
Ingredience:
• 1 celý květák
• 50 g másla
• 2 šalotky
• 1 mrkev
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 l zeleninového vývaru
• 200 ml smetany 33 %
• 150 g sýra čedar
• plocholistá petržel
• 100 ml olivového oleje
• sůl
• pepř
Postup:
1. Očištěný květák rozdělte na jednotlivé růžičky a uvařte je ve vodě do měkka. Bude to trvat přibližně 10 minut.
2. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte pokrájenou mrkev a dál restujte.
3. Zeleninu zaprašte moukou, osmažte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte předvařený květák a vše rozmixujte v jemný krém.
4. Na závěr do polévky vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem, ozdobte nastrouhaným čedarem a petrželkou, zakápněte olivovým olejem.
Dietní miska s quinoou, tofu na kari a květákem
Ingredience:
• 1 balení tofu
• 200 g brokolice
• 200 g květáku
• hrst rozinek
• hrst plátků mandlí
• 1 hrnek quinoy
• 4 lžičky kari
• 5 lžič olivového oleje
• Petrželka
Postup:
1. Do misky nalijte trochu olivového oleje, přidejte 4 lžičky kari a zamíchejte. Přidejte tofu nakrájené na kostičky a opět pořádně promíchejte. Následně nechte obalené kostičky chvíli odležet.
2. 1 hrnek quinoy nasypte do menšího hrnce a zalijte 2 hrnky vody. Poté vařte 15-18 minut.
3. Na pánvi si rozpalte olivový olej a přidejte tofu na kari. Zhruba po 3-4 minutách přidejte nakrájený květák a brokolici a vše opečte, dokud se tofu nezbarví mírně dozlatova.
4. Hotovou zeleninovou směs s tofu v misce smíchejte s uvařenou quinoou, přidejte hrst rozinek a promíchejte. Pro dochucení můžete posypat nasekanou petrželkou a plátky mandlí.