O špatném cholesterolu se mluví častěji než o tom dobrém. A ten je také důležitý. Magazín Eat This sepsal několik tipů, jak podpořit právě dobrý cholesterol.
Magazín Eat This píše, že špatný cholesterol je často nazýván „tichým zabijákem“, protože nemá žádné příznaky, ale může výrazně zvýšit riziko závažných zdravotních problémů, jako je mrtvice a infarkt. Dobrý cholesterol pomáhá odstraňovat ten špatný z těla.
Dobrý cholesterol a potraviny
Jedním z pilířů zdravého a kvalitního života je samozřejmě strava. Pokud chcete udržet cholesterol pod kontrolou, odborníci doporučují středomořskou stravu, která je bohatá na ryby, drůbež, ovoce, zeleniny, luštěniny, semena a ořechy. A také hodně vody.
Ryby, zejména ty tučné, jako je losos, tuňák, makrela nebo sardinky, se doporučuje jíst alespoň dvakrát týdně. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snížit riziko srdečních onemocnění a jsou také protizánětlivé.
Vláknina, hlavně ta rozpustná, pomáhá transportovat špatný cholesterol z těla. Najdeme ji v ořeších, luštěninách a ovoci. A bez zajímavosti není ani jedno méně známé pravidlo - jezte fialové potraviny. Eat This cituje lékařku Monishu Bhanote, podle které lilek, zelí a borůvky obsahují antokyan, který pomáhá bojovat proti zánětům, chrání buňky před poškozením volnými radikály a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.