Close search

Jezte zeleninu, ale ne smaženou: Podle dietoložky je to horší než fastfood

Unsplash Zdroj: Unsplash

Zelenina je nesporně důležitá součást zdravé stravy, obsahuje vlákninu, vitamíny a spoustu dalších prospěšných látek. Důležité také ale je správně ji připravit. Dietoložka Molly Hembree vysvětlila pro magazín Eat This, jaký je nejhorší způsob úpravy zeleniny.

Existuje spousta příkladů, jak byste neměli jíst zeleninu, včetně smažených jídel," říká Molly Hembree pro Eat This. A dodává, že zatímco živiny zůstávají stejné, to, co do zeleniny přidáváte, ji vlastně zhoršuje.

Zelenina je fajn, ale ne smažená

Přestože si můžeme myslet, že děláme dobře, když jíme alespoň nějakou zeleninu, ve skutečnosti tělu škodíme. Smažená zelenina totiž obsahuje spoustu sodíku, cukrů nebo rafinovaných obilovin.Hemberee uvádí, že pokud zeleninu upravujeme špatně, možná by pro bylo lepší jíst ve fastfoodu. Třeba jedna porce brokolice v těstíčku, což je přibližně 85 gramů, obsahuje 279 miligramů sodíku. To představuje 12 % doporučeného denního příjmu sodíku.

Když se podíváme na studie, které se věnují smaženým jídlům, nezjistíme nic pozitivního. Podle British Medical Journal je častá konzumace smažených jídel spojena s vyšším rizikem smrti ze všech příčin. Výzkum publikovaný v časopise Nutrients navíc naznačil, že konzumace smažených jídel víckrát týdně je spojena s vyšším rizikem rozvoje diabetu 2. typu, selhání srdce, obezity a vysokého tlaku.

Přestože Hembree doporučuje držet se od fritézy dál, netrvá na tom, že musíme jíst jen čistou zeleninu. Lze ji dochutit třeba olivovým olejem. „Například brokolice s trochou sýra je naprosto v pořádku. Ale malé kousky zeleniny v tunách smaženého pečiva už jsou něco úplně jiného," daruje dietoložka.

Zdroje informací:
Fdc.nal.usda.gov: Fried broccoli
Eatthis.com:
If You're Eating Your Vegetables This Way, You're Better Off Eating Fast-Food
Ncbi.nlm.nih.gov: Association of fried food consumption with all cause, cardiovascular, and cancer mortality: prospective cohort study, Fried Food Consumption and Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence

Nejčtenější články