Svařené víno se těší u mnoha lidí velké oblibě. Ale není nikde psáno, že na něho existuje jenom jediný recept. Vybrali jsme pro vás 4 netradiční recepty, které ale skvěle chutnají.
Na začátek je nutno říct, že pravidlo čím lepší víno, tím chutnější svařák, neplatí. Klidně můžete na svařené víno použít méně kvalitní víno, které svařením se správným kořením, chutná skvěle.
Svařené víno po skandinávsku
Budete na něho potřebovat: 1 l červeného vína, 6 hřebíčků, 150 g cukru, skořice, pomerančová a citronová kůra, 60 g rozinek, 100 g mandlí.
Příprava: Do vína dejte hřebíček, skořici, cukr, kousek pomerančové i citronové kůry a svařte je. V jedné nádobě smíchejte naloupané mandle a rozinky. Poté do ní přeceďte víno a ještě chvíli je vařte, aby se všechny chutě dostatečně prolnuly.
Svařené víno s ovocem
Budete potřebovat: 1 l červeného vína, 6 hřebíčků, 150 g cukru, skořice, pomerančová a citronová kůra, šťáva z jednoho pomeranče a citronu
Příprava: Do vína přidejte hřebíček, cukr, skořici a kousek pomerančové a citronové kůry. Svařené víno přeceďte a přilijte do něj šťávu z jednoho pomeranče a citronu. Před podáváním nápoj ozdobte pomerančovým nebo citronovým plátkem.
Svařené víno s rumem
Budete potřebovat: 1 l červeného vína, 6 hřebíčků, 150 g cukru, skořice, vanilka, badyán, anýz, fenykl, dvě jablka, dvě hrušky, 0,3 l rumu
Postup: Do vína přidejte koření a cukr a začněte svařovat. Zhruba pět minut před dokončením procesu přilijte rum. Ovoce nakrájejte na kousky a vložte do již hotového nápoje.
Pepřový svařák
Budete potřebovat: 0,3 litru červeného vína, 0,1 litru vody, 50 g cukru, 4 hřebíčky, 4 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, 2 plátky citrónu, skořice
Postup: Do varné nádoby dejte vodu, koření a nechte zhruba minutu projít prudkým varem. Přidejte víno a pomalu zahřejte opět k varu. Sceďte, přidejte cukr a nalijte hotový nápoj do připravených sklenic. Před podáváním vložte plátky citrónu.