Milujete vůni pečených kaštanů a těšíte se každý rok, až si je vychutnáte na vánočních trzích? Někdo si jedlé kaštany kupuje i přes rok a peče si je doma v troubě nebo z nich připravuje různé pokrmy. Věděli jste, jak jsou jedlé kaštany prospěšné našemu zdraví?
V lidovém léčitelství se o jedlých kaštanech říká následující: “Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat."
Z listů a plodů se připravují různé výluhy a tinktury a používá se i k výrobě homeopatických léků.
Zdravý od kořene po vrchol
Jedlý kaštan je opravdu prý stoprocentně zdravý od kořene až po vrchol. Většina lidí z kaštanu ale konzumuje jenom plody. Co tedy plod kaštanu obsahuje? 45-58 % škrobu, 4-8 % bílkovin a 22-34 % hodnotných uhlovodanů, které slouží především nervovým buňkám, jako přísun energie.
Navíc ještě obsahují specifické účinné látky, které jsou potřebné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. Plody ještě mimo to obsahují vitamíny A, B, E, C a K a díky tomu, že neobsahují glukózu ani fruktózu, mohou si je dopřát i diabetici.
Z minerálních látek obsahují železo - jsou prospěšné při chudokrevnosti, zinek vápník, draslík, hořčík a fosfor. Také v sobě mají karoten a tanin, což je účinný antioxidant.
Přinosný pro naše tělo
Jedlý kaštan má pro lidský organismus obrovský přínos. Nejenže čistí játra, ale také působí proti průjmům, posilují paměť a zmírňuje stavy úzkosti a pocity duševní prázdnoty. Kaštany neobsahují sodík, tudíž jsou vhodnou potravinou pro lidi, kteří trpí srdečními nebo ledvinovými onemocněními. Neobsahují ani lepek, takže jsou vhodné i pro celiaky.
Účinný i na krásu
Nejenže nám kaštany přispívají ke zdraví, ale jsou i prospěšné pro krásu. Obsahuje totiž biotin, který nám krásně vyživí vlasy, nehty a pokožku. Také jsou vhodné při dietách, protože mají nižší energetickou hodnotu, podporují trávení a zdravé hubnutí. Obsahují pouze 180 kalorií na 100 gramů, takže jsou méně kalorické než mandle, lískové oříšky nebo sušené ovoce.
Kaštany i přes rok
Kaštany tedy můžeme doporučit všema deseti. Abyste nemuseli čekat na vánoční trhy, zkuste si z nich připravit chutné pokrmy u vás doma. Dají se péct v troubě, ale také se z uvařených kaštanů dělají různá pyré, nádivky, ale i zákusky a koláče.
Fotogalerie