Vánoční likéry vždy doladí každou sváteční tabuli. Jsou jemně alkoholické, slaďoučké, takže zahřejí nejen tělo ale i mysl. Domácí likér potěší opravdu každého, takže letos nemusíte vařit jen pro sebe. Nakupte menší skleněné lahvičky, ozdobte mašlí a vánoční dárek pro kamarádky je hotový.
Vaječný koňak
Tradiční “vaječňák” je nejen rychlý, ale i vynikající.
Budete na něho potřebovat: 4 žloutky, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 1 plechovka nesladkého kondenzovaného mléka, 1 vanilkový cukr, 0,5 litru rumu (Tuzemák nebo bílý).
Příprava: V mixéru důkladně rozmixujte cukr s kondenzovaným mlékem a žloutky. Vzniklý krém promíchejte s rumem a proceďte. Vaječný koňak máte hotový! Nalejte do skleniček a šup s ním do chladu.
Vánoční likér z ledových kaštanů
Tento likér je opět rychlý a navíc neobvyklý. Vyzkoušejte ho!
Budete potřebovat: 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 3 čokoládové ledové kaštany, 4 čtverečky hořké čokolády, 0,5 rumu tuzemáku.
Příprava: Za stálého míchání přiveďte k varu smetanu ke šlehání, kaštany a hořkou čokoládu. Jakmile se směs začne vařit, sundejte ji z plotny. Hmotu míchejte, aby se v ní neudělaly hrudky nebo škraloup. Do zchladlé hmoty přidejte salko a vymíchejte do hladka. Nakonec přidejte rum, důkladně zamíchejte a nalijte do lahví. Skladujte v temnu a chladu.
Kokosový likér
Tento likér ocení hlavně milovnící kokosových chutí. Je potřeba ho nechat týden uležet, aby chutnal přesně tak, jak má. Ale určitě to za to čekání stojí.
Budete potřebovat: 200 g kokosové moučky, 150 g cukru, 0,5 litru rumu, 0,3 l smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr.
Příprava: Smetanu svařte spolu s vanilkovým cukrem a přidejte kokosovu moučku. Asi tři minuty vše povařte a nechte 2 hodiny odstát. Směs sceďte přes jemné sítko, přidejte rum a důkladně promíchejte. Hotový likér přelijte do lahví a nechte nejméně týden odležet.
Domácí medový likér
Medový likér je také potřeba nechat pár dnů odležet, proto začněte s jeho přípravou včas. Je skvělý proti nachlazení s citronem a zázvorem.
Je na něho potřeba: O,25 l tekutého medu, 0,5 l rumu, 3 citróny, kousek zázvoru, hřebíček, badyán, skořice.
Příprava: Rozehřejte med, vložte do něj na plátky nakrájené citróny a zázvor a nechte dva dny odležet. Po odležení med zase zahřejte, přidejte koření a nechte pár hodin louhovat. Přeceďte medovou směs přes sítko a smíchejte s rumem. Do lahve na likér vložte celou skořici, plátek citrónu, kousek zázvoru, a vše zalijte medovým likérem.
Dobrou chuť!
Fotogalerie