Po letošním úrodném létě se zdá, že je všeho přebytek. Většinou se všechno, co vypěstujeme, snažíme sníst nebo vypít. Přinášíme vám tipy na vytvoření domácích produktů, které vám okrášlí zahradu a zvýší obranyschopnost vašeho organismu.
Originální doplňky z dýně
Z velkých nebo i menších dýní si můžete sami vyrobit parádní dekorace na zahradu. Obligátní halloweenské ozdoby nejsou jediné, co se z dýní dá vydlabat. Originální budou menší postavičky, které můžete zasadit do zahrady nebo na terasu. Pokud si nevěříte, zkuste poprosit zručnější kamarádku nebo partnera, vezměte do ruky ostrý nožík a uvidíte, že si užijete krom radosti z výsledku i spoustu legrace. Také si můžete vytvořit z poloviny dýně originální vázu či květináč. Někdo si také může pamatovat na zavařenou dýni, kterou dělávaly naše maminky a babičky. Zkuste ji také.
Zdraví z rakytníku
Pokud ho někdo z vás pěstuje, možná ani nevíte, jaký klenot vám na zahradě vyrostl. Je to totiž přírodní multivitamín. Mimo velkého množství vitamínů obsahuje i alkaloid hippophein, což funguje skvěle jako antidepresivum. Krom džemu nebo chutney k masu si z něho můžete udělat sirup nebo ovocné víno. Věděli jste, že je rakytník i prospěšný pro pleť? Zkuste si udělat domácí mastičku, která hojí popáleniny, odřeniny a má protizánětlivé účinky. Postupným louhováním bobulek docílíte rakytníkového olejíčku, ten stačí smíchat se sádlem, kokosovým olejem či vazelínou a máte parádní bio produkt, který vám vystačí do další sklizně.
Bezinkový sirup
Pokud vás trápí podzimní a zimní virózy, migrény nebo revma, oceníte sílu černého bezu, který se sklízí právě na konci léta. Z bobulí, vody a cukru si připravíte blahodárný sirup, ze kterého následně můžete vytvořit i likér. Stačí do něho přidat alkohol, nejlépe rum. Při přípravě nezapomeňte na koření jako badyán, skořici a hřebíček a použijte i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Přelitím do designových lahviček pak máte nejen zásobu pro sebe, ale také můžete nádobku plnou zdraví věnovat i svým kamarádkám či známým.
Kvašená červená řepa
Červená řepa je také vitamínová bomba. Šťáva z ní je sice super zdravá, ale málokomu chutná. Zkuste řepu nastrouhat a nechat zkvasit stejně jako zelí. Výhoda fermentace je také zachování důležitých živin, které jsou prospěšné pro metabolické procesy v našem těle. Listy z řepy nevyhazujte, dají se také skvěle využít. Vyrobte si z nich například pesto nebo je dejte do nádivky místo špenátu.
Fotogalerie