Gastronomie zažívá poměrně složité období: maso se vyrábí uměle, některé státy zakázaly foie gras a teď Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučil ke konzumaci moučné červy.
Podle odhadů konzumuje hmyz pravidelně až 2,5 miliardy lidí. Jen na Západě, tím je myšlena hlavně Severní Amerika a Evropa, se to zatím ujímá velice pomalu. Entomofagie, jak se pojídání hmyzu říká, není nic nového, konzumace hmyzu ve všech vývojových stadiích je známá už od prehistorických dob a přetrvává dodnes. Zejména v oblastech, kde bílkoviny v něm obsažené nahrazují jinak nedostupné maso.
Tykadla v salátu
Hmyz je nedílnou součástí asijské kuchyně, která je ve skutečnosti o poznání pestřejší než by se mohlo zdát z restaurací u nás. A třeba Pražská zoo už několik let pořádá Dny hmyzožravců, kdy je možné ochutnat smažené červy, šváby, cvrčky nebo sarančata. Chuť je nezvyklá, konzistence také, a i když to křupe jako třeba řádně propečená kůžička ze selátka, pořád je složité překonat bariéru, která tkví v průměrném Evropanovi.
I toto se ale možná brzo změní. Poněkud nestravitelná myšlenka se díky Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin možná brzo stane o něco poživatelnější, protože se moučný červ jako první hmyzí zástupce dočkal potvrzení, že je bezpečný pro lidskou spotřebu.
Česká tisková kancelář uvádí, že mouční červi jsou ve skutečnosti larvy potemníka moučného a v Evropě jsou již používáni jako přísada do krmiv pro domácí mazlíčky. Jejich povýšení na lidskou potravu má spoustu výhod. Hmyz spotřebuje podstatně méně vody než hospodářská zvířata, jeho chování je snadnější a tento proces produkuje jenom zlomek skleníkových plynů na kilogram v porovnání třeba s prasaty.
Pestrá budoucnost
Odhaduje se, že na světě existuje asi 1500 různých druhů hmyzu, které jsou pro člověka stravitelné, takže jsme vlastně jen na začátku dlouhé cesty plné objevování. Hmyz je skvělým zdrojem bílkovin a protože počet lidí na planetě neustále roste a v nejbližších dekádách se nezastaví, jde rovněž o příležitost pro masovou produkci potravin v oblastech, kde se nestíhá plnit poptávka.
Moučné červy se brzo můžou objevit na pultech našich supermarketů, i když lze, samozřejmě, očekávat, že půjde o postupný proces. Nejdřív dorazí na pohled neškodné věci jako je červí mouka nebo sušenky.
Zařazení hmyzu do jídelníčku představuje zatím jenom jedno riziko. Tak jako mají někteří lidé alergii na mořské plody, podobně může se projevit i alergie na konzumovaný hmyz.
Zdroje: ČTK, dw.com, iflscience.com