Každý z nás si někdy přeje, aby se dokázaly vymazat následky toho, jak jsme v minulosti zacházeli se svým tělem. Je dokázané, že se vám to může zčásti podařit a vy můžete začít znovu. Už zdravěji.
Začněte zdravěji
Pokud jste v minulosti nežili zrovna podle etikety a stravu jste spíše „flákali“, není nic ztraceno. Ke změně vás může přivézt nějaká nemoc anebo zkrátka potřeba se pořádně vyčistit zevnitř. Existují vědecké důkazy o tom, že čím živíte své tělo dnes, vám umožní zničit poškozené buňky z let minulých. Většina buněk pravidelně odumírá a je nahrazována novými buňkami. Každá tkáň těla se obnovuje vlastním tempem, ale v průměru každých sedm let se vám dostane zcela nové sestavy buněk, takže můžete začít znovu a s čistým štítem.
Vitamínová bomba
Pro nakopnutí organismu k tomu, aby vy jste se cítili lépe, vypadali mladší a „živější“, poslouží správné potraviny. Očistit své tělo lze konzumací množství potravin, které v sobě obsahují velké množství vitamínů, minerálů a látek, které do sebe jiným způsobem nedostanete. Ano, jedná se o zeleninu a ovoce. Ale kdo by chtěl žvýkat špenát třikrát týdně, zajídat to svazkem petrželky a zapíjet citronovou šťávou? Asi nikdo, proto existují různé druhy odšťavňovačů a lisů, díky kterým si připravíte zdravou šťávu každý den.
Čas na šťávy
Konzumace zeleniny a ovoce dodává tělu energii, funguje jako prevence chronických nemocí, navozuje zásadité pH organismu a pomáhá měnit buňky tělesných tkání tak, aby sršely zdravím a odolností. Pití šťáv je tedy skvělý způsob, jak dodat tělu vysoce účinné látky. Odšťavněním získáte tekutinu nabitou vitaminy, minerály, antioxidanty, chlorofylem, enzymy a dalšími látkami z ovoce a zeleniny. A tím, že odstraníte vlákninu, umožníte tělu vstřebat tyto živiny téměř okamžitě.
Když vypijete čerstvou šťávu, vaše tělo dokáže vstřebat živiny během patnácti minut (z pevné stravy je to až za dvě hodiny). Nutriční odborníci doporučují pít nejméně dvě sklenice zelené šťávy každý den. První byste měli vypít ráno nalačno, až potom si dát snídani či kávu. Ale uvidíte, že třeba ani kávu nebudete k probuzení už potřebovat. Vaše buňky se hladově vrhnou na ten nezvyklý přísun živin a poznáte okamžitě, jak vám bude lépe. Druhou sklenici byste si měli dát odpoledne.
Do šťáv můžete lisovat prakticky všechnu zeleninu a ovoce, které vám přijde pod ruku. Ale koňskou dávku živin vám zajistí následující suroviny, proto je dobré alespoň jednu z nich pokaždé do šťávy přidat.
Hvězdné suroviny
Kadeřávek (má výjimečný obsah živin, železa a vápníku a je důležitý pro růst buněk a detoxikaci), špenát (chrání před rakovinou, záněty, očními onemocněními, zlepšuje funkci krvinek při transportu kyslíku v těl), okurka (jelikož obsahuje 95 % vody, je dobrým základem pro jakoukoli šťávu, je dobrá pro regeneraci a krásně čistí pleť), červená řepa (superpotravina, zvyšuje životní energii, zlepšuje krevní oběh a snižuje krevní tlak), mrkev (přispívá k fungování zraku, k plodnosti a obsahuje množství antioxidantů, skvěle dosladí váš džus), ananas (napomáhá trávení a přispívá ke zdravým kostem a kloubům), jablka (mají antioxidační účinky, podporují imunitu a chrání buňky před poškozením ze strany volných radikálů).