Byť se díky nošení respirátorů možná ani letos neukáže chřipková sezona, na imunitu bychom rozhodně neměli zapomínat. Dietoložka Lisa Moskovitz vysvětlila pro magazín Eatthis, co do snídaně nepatří.
I když se na prahu zimy staráme o to, abychom si udrželi funkční imunitní systém, někdy mu takříkajíc házíme polena pod nohy. Existují totiž potraviny, které mohou způsobit, že budeme náchylnější k onemocnění. A začíná to už u snídaně.
Jak podpořit imunitu
Podle Lisy Moskovitz, která vede newyorský institut zdravé výživy New York Nutrition Group, je důležité začít den živinami zásadními pro podporu imunitního systému. A upřednostňovat některé skupiny potravin, včetně bílkovin a vlákniny, sacharidů a protizánětlivých tuků, což je třeba olivový olej.
Na druhou stranu, vynechání těchto potravin ve snídani může oslabit imunitu a mít další negativní dopady na celkové zdraví. „Snídaně s vyšším obsahem přidaných cukrů a nasycených tuků, včetně pečiva, sladkých cereálií nebo zpracovaného masa, může vést k jakési horské dráze, na které se pak po celý den pohybuje naše energie, chuť k jídlu, koncentrace a nálada," říká Moskovitz.
Dodává, že klíčem k udržení zdravého imunitního systému je přidání bílkovin, sacharidů bohatých na vlákninu a zdravých tuků do jídla. Konkrétně zmiňuje třeba avokádo, vejce nebo ovesnou kaši s ovocem. Nijak prý neuškodí, když si ráno pochutnáme na koláčku nebo slanině. Důležité ale je, aby to bylo opravdu jenom občas.
Zdroje informací:
Nynutritiongroup.com
Eatthis.com: The #1 Worst Breakfast Food for Your Immunity, Says Dietitian