Nyní to může znít jako sci-fi, dle odhadů však v budoucnu bude většina z nás jíst jen tzv. umělé maso. Nevěříte? Alternativnímu masu prorokuje zářnou budoucnost i vizionář Bill Gates. The Guardian píše, že do roku 2040 nebude většina masa, které jíme, pocházet ze živých zvířat.
Fotogalerie
Nejde jen o vegetariány a etické aspekty živočišné výroby, trýznivý život hospodářských zvířat, ukončený jejich porážkou a konzumací. Jde také o dopady živočišné výroby na životní prostředí nebo neoddiskutovatelný podíl na klimatických změnách. Samozřejmě je tady i hledisko ekonomické. Etické, environmentální i ekonomické problémy. To vše přináší masný průmysl. To vše řeší umělé maso.
Nejžhavější trend současnosti
Problematikou životního prostředí a výživy se zabývá i vizionář a zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Ten právě technologie umožňující výrobu umělého masa vidí jako nejžhavější trend současnosti. I proto do nich investuje nemalé finanční prostředky a zdaleka není sám. Investorem společnosti vyrábějící alternativní maso je i herec Leonardo DiCaprio.
„Lidé bohatnou a jejich počet roste. Nedá se čekat, že by přestali jíst maso,“ vysvětluje Bill Gates. Podle OSN bude planetu Zemi v roce 2050 obývat 9,8 miliard lidí. Ti zkonzumují o 70 % více masa než v roce 2005. Jenže kde se tolik masa vezme?
Oteplování i kácení pralesů
Rostoucí spotřeba masa se negativně odráží na životním prostředí a klimatických změnách. Živočišná výroba patří vůbec mezi největší znečišťovatele planety. Při produkci masa vzniká až 15 % emisí skleníkových plynů. Produkce zabírá přes polovinu veškeré zemědělské půdy. Nárůst spotřeby masa znamená mj. vyšší potřebu půdy, která vede i ke kácení pralesů. Kdo z nás chce podporovat kácení pralesů?
Produkce masa tak, jak ji známe nyní, je značně neefektivní. Klasická výroba živočišného proteinu vyžaduje dle Gatese až 25× více vody a až 20× více fosilního paliva než výroba proteinu rostlinného. Právě rostlinné náhražky masa jsou proto jednou z možností, jak klasické maso nahradit.
Maso z brambor nebo ze zkumavky?
Umělé maso může pocházet z rostlin. Nejde o klasické tofu, ale náhražky založené na hrachovém, sójovém, bramborovém proteinu či dalších surovinách. Chutí mohou být od masa nerozeznatelné.
Novou možností je laboratorně vypěstované maso. Vypadá jako maso, chutná jako maso, je to maso, ale nepochází přímo ze zvířete. Při jeho výrobě se zvířata nezabíjí. Připravuje se biochemickými procesy z kmenových buněk. Vývoj za poslední roky postoupil tak rychle, že by se na trhu mohlo objevit již v nejbližší době.
Již nyní míří umělé maso do Prahy!
10.–11. září proběhne ojedinělá futuristická akce Future Port Prague, kde vystoupí i Brian Spears, zakladatel společnosti New Age Meats, vyrábějící maso v laboratoři. Zástupci společnosti Just zde své umělé maso budou dokonce vařit. A aby toho nebylo málo, přidá se i Radek Hušek ze společnosti SENS Foods s potravinami založenými na proteinu ze cvrčků.
CO O UMĚLÉM MASE NEVÍTE? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE.