Máte pocit, že vyhnout se „éčkům“ v potravinách je téměř nadlidský úkol? Jsou prostě všude, a dokonce i v potravinách, kde byste je nečekali! Jde se tedy vůbec stravovat zdravě a bez „éček“?
Co vlastně „éčka“ umí a proč se do potravin v takovém množství přidávají?
Jedná se o potravinářská aditiva, které umí upravit a zvýraznit chuť jídel a prodloužit jejich trvanlivost. To nezní až tak děsivě. Potraviny s dlouho trvanlivostí a výraznou chutí i barvou přeci chceme všichni. Ale za jakou cenu! „Éčka“ chemicky upravují potraviny, ta vám pak nedá potřebné živiny, a ve větším množství vašemu tělu většina z nich škodí.
Pokud vyřadíte škodlivá „éčka“ ze svého jídelníčku, prokazatelně zmizí vaše problémy s astmatickými záchvaty, alergické reakce, průjmy, i časté nevolnosti. Navíc jsou „éčka“ spojována s neplodností, špatným vývojem plodu a dokonce rakovinou.
Pokud jste se rozhodli žít zdravě a jste posedlí nakupováním bio potravin, budete zklamáni. I v těchto potravinách se vyskytují „éčka“.
Neztrácejte ale naději, žít se dá zdravě a není to zase taková věda. Chce si to číst pořádně složení a nekupovat potraviny s dlouho trvanlivostí. A další důležitým faktem je, že ne všechna „éčka“ jsou škodlivá! Některé vitamíny, které jsou pro naše tělo prospěšné, se totiž také značí „éčkem“. Jde především o vitaminy (céčko, beta-karoten, B2, výtažky z řas…). Pokud je ve vašem jídle E140, tedy chlorofyl či chlorofylin, který je přirozenou součástí ovoce a zeleniny, svému tělu naopak jeho konzumací pomáháte.
Vždy si tedy pečlivě zkontrolujte, co kupujete a klidně si s sebou na nákup berte lísteček se seznamem zdravých „éček“, ať máte jistotu.
Seznam neškodných „éček“:
E100 Kurkumin
E101 Riboflavin
E1105 Lysozym
E140 Chlorofyly a chlorofyliny
E150 Karamel
E160a Karoteny
E160a(i) Směs karotenů
E160a(ii) Beta-karoten
E160c Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
E160d Lykopen
E161b Lutein
E161c Kryptoxantin
E162 Betanin
E163 Athokyany
E164 Šafrán
E166 Santalové dřevo
E170 Uhličitany vápenaté
E243 Nisin
E260 Kyselina octová
E270 Kyselina mléčná
E290 Oxid uhličitý
E296 Kyselina jablečná
E300 Kyselina L-askorbová
E306 Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
E314 Guaiac Gum
E322 Lecitiny
E330 Kyselina citrónová
E336 Vinany draselné
E363 Kyselina jantarová
E392 Rozmarýnové extrakty
E406 Agar
E410 Karubin
E412 Guma guar
E414 Arabská guma
E417 Guma tara
E418 Guma gellan
E440 Pektiny
E460 Celulóza
E500 Uhličitany sodné
E551 Oxid křemičitý
E574 Kyselina glukonová
E901 Včelí vosk
E941 Dusík
E948 Kyslík
E957 Thaumatin
E960 Steviol-glykosidy