Jestli se cítíte hned po snídani unavení, po obědě ztrácíte koncentraci a odpoledne byste se nejraději viděli v posteli, je potřeba zamyslet se nad tím, co vám bere vaši energii. Známý český lékař MUDr. Jan Šula, specializující se na psychoneuroimunologii tvrdí, že náš „střevní mozek“ tzv. mikrobiom, má vliv na funkce celého těla. Vybrali jsme pro vás 5 potravin, které se navenek tváří jako zdroj energie, nicméně se spíše řadí do kategorie těch potravin, které vám nenápadně vaší energii během dne kradou.
1. Müsli
Obchody nabízejí velké množství druhů. Dejte si pozor především na to zapékané, které obsahuje nejen velké množství rafinovaného cukru, ale při jeho přípravě se obecně využívá palmový tuk, který obsahuje nasycené mastné kyseliny. Ty mohou způsobovat i onemocnění srdce a cév. Po takovéto snídani jste tedy nejen rychle unavení, působením „rychlých cukrů“ v krvi, ale celkově není nikterak prospěšná pro váš organismus. Raději sáhněte po sypaném müsli, které si lze skvěle dochutit například ovocem, jogurtem a medem.
2. Červené maso
Tento druh masa, do kterého spadá vepřové, hovězí, jehněčí nebo skopové, obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin a esenciálních aminokyselin. Avšak na jeho trávení musí organismus spotřebovat hodně energie, po čemž se můžete cítit unaveně. Když potřebujete být v kondici, soustředění a neusínat za pochodu, je lepší zvolit například rybí maso, které je pro vaše tělo daleko snáze stravitelnější.
3. Bílé pečivo
Už odmala jsme od rodičů a prarodičů slýchávali, že snídaně je základ dne, což je samozřejmě pravda. Není to ale úplně v pořádku, když si pod pojmem snídaně představíme velký krajíc chleba, anebo tři rohlíky s paštikou. Bílá mouka a v ní obsažené sacharidy totiž kolísavě působí na hladinu cukru v našem těle. Proto jsme krátce po snězení pečiva plní energie, ale za chvíli se cítíme k smrti unavení.
4. Těstoviny
Tuto přílohu si oblíbilo velké množství lidí po celém světě. Těstoviny jsou v podstatě lehce stravitelné, ale tak jako pečivo, obsahují velké množství sacharidů a jsou vyráběny převážně z vody a pšeničné mouky. Pokud se chcete vyhnout vyššímu glykemickému indexu, po němž opět kolísá hladina cukru v krvi, sáhněte po kvalitních těstovinách ze semolinové nebo žitné mouky.
5. Alkohol
Mnozí lidé si myslí, že pití alkoholu je nabudí a dodá jím energii. Opak je ale pravdou. Alkohol i v malé míře zpomaluje centrální nervový systém vašeho těla. To způsobuje, že se cítíte zcela zničení a vyčerpaní. Bohužel konzumace alkoholu může vést i k nespavosti, což zabraňuje ztracenou energii získat zpět.