Konzumace alkoholických nápojů je pro většinu z nás veskrze příjemnou záležitostí. Alkohol v krvi nám pomáhá uvolnit se, potlačit stresy a zapomenout na starosti. Jako všechno i požívání alkoholu má dvě strany a po euforii nastává často velmi nepříjemné střízlivění. Lidově kocovina.
Těžká rána opilcova
Alkohol je neurotoxický jed a naše tělo je vybaveno orgánovým aparátem, který se s ním umí vypořádat. Schopnost rozložit alkohol na neškodné deriváty, které jsme schopni vyloučit je u každého jedince velice individuální. Někteří z nás slovo kocovina mohou klidně vypustit ze svého slovníku, a naopak někteří trpí po požití již malého množství alkoholu.
Není třeba zabývat se složitými biochemickými reakcemi, které nám v souvislosti s pitím probíhají v těle. Stačí si uvědomit, že každý alkohol nám snižuje hodnotu pH, vyvolává tzv. překyselení organismu, a když se v důsledku nezvládnutého pití překyselíme přes míru, naše tělo reaguje nevolností, bolestí hlavy, ochablostí, zkrátka kocovinou.
Obecně však platí, že pro tělové orgány, zvláště potom pro játra je likvidace alkoholu z krve mimořádnou zátěží. Když svým orgánům umíme přidat takovou práci, měli bychom jim umět i pomoci. Povzbudit činnost jater můžeme popíjením čaje z ostřepestře mariánského. Po konzumaci alkoholu se nám díky němu s jistotou vrátí zrychlená metabolizace a tudíž méně náročná kocovina.
Bublinky raději vypusťte
Alkohol dehydratuje náš organismus, proto základní prevencí kocoviny je pití dostatečného množství vody současně s pitím alkoholu. Pomoci si můžeme i omezením konzumace například populárních „bublinek“ které v důsledku obsahu oxidu uhličitého vyvolávají ještě kyselejší reakci těla než např. tichá vína.
Chceme-li si však řízeně ulevit od příznaků ranní kocoviny ještě víc, měli bychom pomoci tělu odstranit z trávícího traktu kyseliny. A to i ty přirozeně obsažené, třeba ve vínu nebo pivu (neexistuje zásadité pivo, i pověstné plzeňské je v tomto smyslu kyselé). Měli bychom uměle vyvolat tzv. neutralizaci těchto kyselin.
Jak na neutralizaci kyselin v těle
Všichni známe populární „vyprošťováky“ - vývary, česnečky, citronové šťávy a podobně. Účinný a netradiční způsob odstranění alkoholového překyselení organismu, je použití kombinace účinných bylin. Můžeme je použít i preventivně ještě před propuknutím kocoviny anebo k rychlejší regeneraci už druhý den po probuzení. Stačí si uvařit čaj ze zeměžluče, pelyňku a puškvorce, a ten ještě v alkoholovém opojení vypít před spánkem.
Máme pak velkou šanci, že výrazně potlačíme nepříjemné nevolnosti a bolení hlavy po probuzení. Tyto byliny obsahují hořké silice, které organismu pomáhají při neutralizaci kyselin pocházejících z alkoholu. Není snadné vypít takový lektvar, ale za potlačení důsledků alkoholu to určitě stojí. Všechny byliny lze běžně nakoupit v kterékoliv lékárně či prodejnách zdravé výživy.