Těšíte se každý rok na adventní trhy, kde si s chutí dáte balíček pečených kaštanů? Málokdo ví, že jsou velice prospěšné našemu tělu a většina lidí je přirovnává k bramboře. Kaštany obsahují ale ještě více vitamínu a minerálů než pečená brambora, nebojte se jich tedy ani přes rok.
Zdraví v celé rostlině
Jedlý kaštan je opravdu prý stoprocentně zdravý od kořene až po vrchol. Většina lidí z kaštanu ale konzumuje jenom plody. Co tedy plod kaštanu obsahuje? 45-58 % škrobu, 4-8 % bílkovin a 22-34 % hodnotných uhlovodanů, které slouží především nervovým buňkám, jako přísun energie.
Navíc kaštany ještě obsahují specifické účinné látky, které jsou potřebné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. Plody ještě mimo to obsahují vitamíny A, B, E, C a K a díky tomu, že neobsahují glukózu ani fruktózu, mohou si je dopřát i diabetici.
Z minerálních látek obsahují železo - jsou prospěšné při chudokrevnosti, zinek vápník, draslík, hořčík a fosfor. Také v sobě mají karoten a tanin, což je účinný antioxidant.
Přinosný pro naše tělo
Jedlý kaštan má pro lidský organismus obrovský přínos. Nejenže čistí játra, ale také působí proti průjmům, posilují paměť a zmírňuje stavy úzkosti a pocity duševní prázdnoty. Kaštany neobsahují sodík, tudíž jsou vhodnou potravinou pro lidi, kteří trpí srdečními nebo ledvinovými onemocněními. Neobsahují ani lepek, takže jsou vhodné i pro celiaky.
Účinný i na krásu
Nejenže nám kaštany přispívají ke zdraví, ale jsou i prospěšné pro krásu. Obsahuje totiž biotin, který nám krásně vyživí vlasy, nehty a pokožku. Také jsou vhodné při dietách, protože mají nižší energetickou hodnotu, podporují trávení a zdravé hubnutí. Obsahují pouze 180 kalorií na 100 gramů, takže jsou méně kalorické než mandle, lískové oříšky nebo sušené ovoce.
Kaštany i přes rok
Kaštany tedy můžeme doporučit všema deseti. Abyste nemuseli čekat každý rok na vánoční trhy, zkuste si z nich připravit chutné pokrmy u vás doma. Dají se péct v troubě, ale také se z uvařených kaštanů dělají různá pyré, nádivky, ale i zákusky a koláče.