Šéfkuchař Michael Handal prozradil pro magazín Eat This svůj nejoblíbenější způsob loupání česneku. Je snadný, rychlý a postačí vám jenom nůž.
Česnek pochází z Mongolska, odkud se rozšířil do Číny a následně do zbytku světa. Hojně se pěstoval už ve starověkém Egyptě, kde ho považovali za afrodisiakum.
Loupání česneku
Dnes už je česnek považovaný hlavně za nedílnou součást mnoha národních kuchyní. Pomáhá zlepšovat obranyschopnost organismu, trávení, snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi. Je sice pravdou, že je v dechu lehce odhalitelný, ale jak už bylo napsáno výše, je zdraví prospěšný. Proto bychom se ho neměli v kuchyni obávat.
A pokud za možnou překážku považujete třeba to, že se špatně čistí, neboť se jeho papírově tenká slupka lepí na prsty, není potřeba se toho bát. Zkuste jednoduchý způsob loupání česneku – drcení. Položte si jeden stroužek česneku na prkénko tak, aby jeho širší konec směřoval k vám. Pak na něj položte nejširší nůž, který máte doma. Pozor na to, aby ostří směřovalo od vás. Poté rukou zlehka udeřte na plochou stranu nože.
„To by mělo mírně rozdrtit stroužek česneku a uvolnit jeho slupku," říká Michael Handal pro magazín Eat This. Teď lze slupku z česneku sloupnout snadno. Podle Handala je tento postup fajn i díky tomu, že nepotřebujete žádné speciální nástroje. Stačí jen kvalitní nůž. Kromě toho, že je stroužek oloupaný, je také rozdrcený, čímž se zintenzivní chuť česneku.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Česnek kuchyňský
Eatthis.com: The Absolute Easiest Way To Peel Garlic, According to a Chef