Close search

Jak spát déle: Podle nové studie lze prodloužit spánek pomocí tříminutového cvičení

Freepik Zdroj: Freepik

Podle obvyklých doporučení bychom se před spaním měli vyhýbat intenzivnímu cvičení. Jenže periodikum Scitechdaily upozorňuje na studii, podle které může krátké večerní cvičení prodloužit spánek přibližně o 27 minut. A to už stojí za pozornost.

Výzkum naznačuje, že večerní cvičení může prodloužit spánek v průměru o 27 minut, aniž by to mělo negativní vliv na jeho kvalitu. Studie, které se zúčastnilo 30 lidí, je sice v rozporu s běžnými pokyny, které doporučují vyhýbat se intenzivnímu cvičení před spaním, ale stojí za zvážení.

Cvičení a spánek

Podle Scitechdaily současná doporučení radí vyhýbat se intenzivnímu cvičení před spaním, protože zvyšuje tělesnou teplotu a srdeční frekvenci, což může vést k horší kvalitě spánku. Ale co když to neplatí vždy? Vědci zapojili do studie 30 nekuřáků ve věku 18 až 40 let. Všichni účastníci uváděli, že během dne tráví více než 5 hodin sezením v práci a další 2 hodiny večer.

Každý účastník absolvoval dvě čtyřhodinová sezení v kontrolovaném laboratorním prostředí. V průběhu jednoho bylo potřeba celé čtyři hodiny sedět, na druhém už účastníci prováděli každých 30 minut jednoduché cviky.

Cvičení zahrnovalo tři cviky: dřepy s dosedáním na židli, zvedání se na špičkách a zvedání kolen vestoje. Každý cvik trval 20 sekund. Trojici cviků opakovali účastníci studie třikrát, což znamená cvičení trvající pouhé tři minuty.

Výsledky ukazují, že po těchto cvicích spali v průměru o 27 minut déle. Prodloužení spánku, zejména u lidí, kteří spí méně než doporučených sedm hodin, by to mohlo potenciálně snížit riziko různých onemocnění. A navíc jsou tyto cviky jednoduché, nevyžadují žádné vybavení a lze je provádět i při sledování televize.

Zdroje informací:
Scitechdaily.com: Improve Your Sleep With 3-Minute “Activity Breaks” at Night
Bmjopensem.bmj.com: Evening regular activity breaks extend subsequent free-living sleep time in healthy adults: a randomised crossover trial

Nejčtenější články