Experimentujete s recepty nebo máte rádi ověřenou klasiku, kterou opakujete každý rok? Které cukroví je vaše “top” ? Za nás vyhrávají rohlíčky, perníčky, linecké a myslivecké knoflíky. Máme pro vás rychlé a jednoduché recepty, se kterými tyto čtyři druhy zvládne každý.
Rohlíčky
- 340 g Hery
- 100 g cukru moučka
- 420 g hladké mouky
- 160 g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
Suroviny zpracujeme v pevné těsto, které necháme odležet do druhého dne v lednici. Pak tvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilkou.
Perníčky
- 2 ks vejce
- 500 g hladká mouka
- 1 ks prášek do perníku
- 2 lžíce medu
- 1 lžička strouhaná citronová kůra
- 1 lžička jedlá soda
- 250 g cukr moučka
- 70 g Hera
Všechny suroviny zpracujeme ve vláčné těsto a necháme přes noc v ledničce odležet. Druhý den vykrojíme perníčky a pečeme cca 10-15 minut při 180 stupních.
Linecké
- 200 g Hera
- 300 g hladká mouka
- 100 g moučkový cukr
- 2 ks žloutek
Znovu vše smíchat v těsto, nechat alespoň 2 hodiny odležet. Pak už stačí jen vyválet a vykrajovat. Pečeme při 180 stupních cca 5 minut. Na závěr slepujeme marmeládou.
Myslivecké knoflíky
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 200 g Hera
- 2 ks žloutek
- 1 lžíce rumu
Na sníh:
- 2 ks bílek
- 100 g cukru krupice
- 200 g mletých ořechů
Na ozdobu: půlky vlašských ořechů
Ze surovin na těsto vypracujeme vláčnou hmotu, kterou dáme odležet do lednice. Sníh vytvoříme klasicky šleháním bílků, při šlehání přisypáváme cukr a nakonec vmícháme ořechy. Z těsta vykrajujeme kolečka, na která klademe sněhové hrudky, vršek zdobíme půlkou ořechu. Pečeme 10 - 15 minut při 160 stupních.
Přejeme dobrou chuť a krásný vánoční čas.
Fotogalerie