Víno odjakživa povzbuzuje chuť k jídlu, pročišťuje patro tak abychom si každé sousto mohli znovu vychutnat. Má pozitivní vliv na naše zažívání. Sladit víno s jídlem, vybrat správný druh vína ke konkrétnímu jídlu patří k vrcholovému kulinářskému umění kuchařů i someliérů. V průběhu staletí se vytvořily ustálené kombinace druhů vína a pokrmů, bez ohledu na specifika různých světových kuchyní a vinařských oblastí. My vám poradíme jaká vína k čemu zvolit tak, aby došlo k harmonickému souzvuku chutí a vy tak stoupli v očích těch, které budete hostit.
Obecné zásady
Existují tisíce druhů jídel a stovky druhů vín, takže teoreticky lze vytvořit nepřeberné množství kombinací. Proto, aby se chuťové vjemy jídla a vína netloukly, ale naopak umocnily, existují základní obecně platná pravidla, které je nutno respektovat:
- Volíme jídlo i víno podobných vlastností, k lehkým nepříliš výrazným jídlům volíme vždy lehké bílé víno, k vydatnějším pokrmům plnější bílé víno nebo lehké červené, k těžkým a kořeněným jídlům vždy víno červené.
- Měli bychom dodržet pravidlo harmonie barev, takže např. k bílým masům či omáčkám použijeme bílé víno, k tmavým masům naopak víno červené
- K výrazně voňavým jídlům patří i aromatické druhy vína a naopak. Nedodržením tohoto pravidla uškodíme buď vínu, nebo jídlu.
- Víno se nehodí podávat k octem dochucovaným jídlům, k většině čokolád nebo ke zmrzlině.
- Je vhodné respektovat zvyklosti dané oblasti, k jídlům typickým pro danou geografickou oblast je vhodné zvolit víno z tohoto kraje, naopak když vaříme jídlo z jiných světových kuchyní, nemusíme se bát vybrat i víno pocházející z dané oblasti.
Víno ke kaprovi, na svátky vánoční a Silvestra
Vybrat vhodné víno k tradičnímu vánočnímu kaprovi s bramborovým salátem není lehký úkol. Je třeba zohlednit nejen úpravu kapra ale i druh bramborového salátu. Jiné víno zvolíme k tradičnímu majonézovému salátu, a jiné např. k jednoduchému kyselému vídeňskému. V zásadě se nehodí vína červená, vína sladká ani polosladká a sekty. Jelikož ani u kapra ani u drtivé většiny bramborových salátů nenajdeme stopu ovoce, nehodí se ani mladá po ovoci chutnající vína.
Po této selekci zbývají na štědrovečerní stůl už jen suchá plná vína s minerálními tóny. V našich českých a moravských podmínkách těmto požadavkům nejlépe vyhoví rýnský ryzlink, případně vína burgundského typu – rulandské bílé, šedé nebo chardonay. Zásadně s minimem zbytkového cukru při dostatečné plnosti uleželé kyselinky.
Boží hod
Na Boží hod vánoční se tradičně podává drůbež. Pokud jde o krocana s jeho sedmi druhy masa, je vhodné svěží rosé vyrobené např. z hroznů rulandského modrého, vyhoví i zweigeltrebe. Ke kachně nebo huse sáhneme po plném červeném vínu jako svatovavřinecké, andré, případně frankovce.
Vína pro návštevy
Týden mezi svátky, kdy míváme hodně návštěv a s tím spojených příležitostí k nabídnutí vína, sáhneme po svěžích mladých vínech s ovocným nádechem. Druh vína například při podávání sýrů opět záleží na druhu sýrů, k lehkému kozímu sýru nabídneme lehké bílé víno typu Veltlínské zelené nebo Müller Thurgau, k tučnějším sýrům s bílou plísní se hodí odrůdy jako rulandské bílé nebo chardonay, k většině francouzských sýrů s modrou plísní zvolíme plná červená vína jako frankovka. Podáváme-li nejběžnější tvrdý sýr eidam, nemůžeme nic zkazit volbou vlašského ryzlinku.
S blížícím se silvestrovským veselím nelze nezmínit, že sekty a šumivá vína obecně lze nabídnout prakticky ke všem pokrmům, jednohubkám, chlebíčkům, sýrům i uzeninám. Výhodou je, že oxid uhličitý v těchto vínech obsažený nám krásně vyčistí předchozí konzumací zanešené chuťové pohárky a my si můžeme plně vychutnat každou pochoutku, která se objeví na svátečním stole.