Naše každodenní strava přímo ovlivňuje zdraví střev, což vplyvá také na mnoho různých aspektů zdraví. Jak poznat to, co je pro střeva nejlepší? Možná vám pomůže nová studie, která vyšla v periodiku Nature.
Základem jsou celozrnné potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které udržují střeva v pohodě. Například ovoce a zelenina obsahují polyfenoly, což jsou sloučeniny, které zlepšují střevní bariéru.
Co udrží střeva zdravá
Magazín Eat This, který se věnuje zdravému životnímu stylu, píše, že konzumace velkého množství zeleniny a ovoce poskytuje vlákninu a živiny, které pomohou střevům. A podle nového výzkumu je tím nejlepším pomocníkem zelená listová zelenina.
Je čas udělat třeba lahodný špenátový salát, protože listová zelenina může jedinečným způsobem pomoci střevním bakteriím. Studie publikovaná v Nature Chemical Biology zjistila, že tato listová zelenina obsahuje jedinečnou sloučeninu cukru, kterou se živí dobré bakterie ve střevech. Takže když jíte listovou zeleninu, v podstatě krmíte bakterie v střevním mikrobiomu.
Čím více energie tyto dobré bakterie mají, tím lépe jsou schopny vybudovat ochranné bariéry, které jsou potřebné k udržení špatných bakterií na uzdě a zastavení jejich růstu a množení.
Zdravá střeva jsou důležitá, protože ovlivňují nejen žaludek. Střevní mikrobiom přímo ovlivňuje kognitivní zdraví a riziko neurodegenerativních onemocnění. Podle zprávy publikované v periodiku Neurology může vysoký obsah vlákniny v listové zelenině zlepšit zdraví střev, což pomáhá snižovat kognitivní pokles.
Zdroje informací:
Eatthis.com: The #1 Best Vegetable for Gut Health
Nature.com: YihQ is a sulfoquinovosidase that cleaves sulfoquinovosyl diacylglyceride sulfolipids
Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study