O škodlivosti sladkých nápojů se všeobecně ví. Není žádným tajemstvím, že množství cukru, které mnohé slazené nápoje obsahují, je až příliš velké a tím pádem pro tělo škodlivé. A možná i více než škodlivé, protože častá konzumace může přivést k větší pravděpodobnosti, že dostanete rakovinu.
Fotogalerie
Jsou šumivé, sladké, nejlépe chutnají vychlazené a prodávají se denně po celém světě v enormním množství. Proto se vědci z Harvardovy univerzity rozhodli podrobněji prozkoumat vliv slazených nápojů na náš organismus a přišli s velmi špatnými výsledky.
Ukázalo se, že častá konzumace sladkého pití může vést ke zvýšenému riziku onemocnění kardiovaskulární chorobou. Jednoduše řečeno, cukr, který tyto nápoje obsahují velice škodlivě působí na naše srdce a kardiovaskulární systém.
Lidé, kteří vypijí dvě nebo více porcí slazených nápojů (pozn.red.: plechovky) denně zvyšují tak svoje šance na úmrtí kvůli srdečním problémům až o 31 procent. Přitom každá další dávka zvyšuje riziko onemocnění ještě o dalších 10 procent. Pití nápojů, které obsahují hodně cukru, také o 18 procent zvyšuje pravděpodobnost úmrtí na rakovinu.
Slazené nápoje také napomáhají ke zvýšené tělesné hmotnosti a mohou přispět i k obezitě. S tím jde ruku v ruce cukrovka, srdeční onemocnění a zvýšená pravděpodobnost mrtvice. Proto vědci varují před častou konzumací slazených nápojů a doporučují je nahradit obyčejnou vodou.