Magazín Eat This, který se věnuje zdravé stravě, píše, že díky konzumaci vajec získáváme bílkoviny důležité pro obnovu těla a rozvoj svalů. A to ještě není všechno.
Výživový odborník Toby Amidor vysvětluje pro Eat This, že vejce jako celek může být skvělé, ale bílek a žloutek mohou mít různé účinky.
Proč jsou vaječné žlutky důležité
„Obsahují lutein, což jim také dává ten nádherný žlutý odstín," říká Amidor. Lutein je antioxidant a je spojený se zdravím očí. Působí jako prevence makulární degenerace, což je příčina ztráty zraku, ke může dojít ve stáří.
Přestože jsou lidé, kteří žloutkům zrovna neholdují, připravují se tím o velkou dávku proteinů, které jsou důležité třeba pro budování svalů.
Podle Amidora žloutky obsahují také omega-3 mastné kyseliny, u kterých bylo prokázáno, že podporují zdraví srdce a snižují riziko úmrtí na srdeční choroby.
Navíc jsou jedním ze zdrojů vitamínu D, který pomáhá vstřebávat vápník. Podle odborníka na výživu je důležité, abychom měli dostatek vápníku a zabránili tím riziku onemocnění kostí. To zahrnuje křivici u dětí a osteoporózu u dospělých.
Zdroje infomací:
Medicalnewstoday.com: All you need to know about egg yolk
Time.com: You Asked: Are Egg Yolks Unhealthy?