Stárnutí pokožky je proces, který se spousta z nás snaží zpomalit pomocí krémů a různých výživových doplňků. Věděli jste ale, že jsou potraviny, které ho naopak urychlují? Jen není tak jednoduché vyřadit je z jídelníčku.
Stárnutí pokožky urychluje delší pobyt na slunci, hlavně bez použití opalovacího krému, ale web Eatthis.com píše, že k tomu přispívají i naše stravovací návyky. A vybral 5 jídel, které podle vědců urychlují stárnutí pokožky.
Jaké jídlo neprospívá pokožce
V první řadě zapomeňte na margarín, jakkoliv vypadá v reklamě lákavě a slibuje máslovou chuť. Proč tedy rovnou nepoužít klasické máslo? Podle webu Eatthis.com obsahuje margarín částečně hydrogenované oleje, neboli trans-tuky.
Ty vznikají při chemické proměně rostlinných olejů, které zůstávají v pevném skupenství i při pokojové teplotě. Lze je tedy skladovat po delší dobu, ale na druhou stranu kvůli nim může být pokožka zranitelnější vůči ultrafialovému záření. Myslete na to zejména teď v létě.
Zatímco bez margarínu lze žít, dalších jídel, které urychlují stárnutí pokožky, se vzdává těžce. Tak bychom snad mohli mluvit alespoň o jejich omezení. Třeba tolik populární kořeněná jídla rozšiřují cévy, což vede k zčervenání kůže. Mohou vyvolat takzvanou růžovku, zánětlivé onemocnění kůže, které se prý vyskytuje až u 10 % populace.
Pokožka stárne kvůli párkům, alkoholu a cukru
Dalším velkým nepřítelem pokožky je zpracované maso, tedy uzené, fermentované nebo nasolené a jinak konzervované. Párky, salámy a klobásy mají vysoký obsah siřičitanů, nasycených tuků a sodíku. Ty dehydratují pokožku a oslabují kolagen způsobováním zánětu. Pokud zpracované maso omezíte, bude to mít efekt nejen pro pokožku, ale potěší se také srdce.
Alkohol dehydratuje organismus a tím přímo ovlivňuje stav pokožky, kterou až ze 64 % tvoří voda. Nemluvě už o tom, že ráno po noci strávené v lihu je pokožka oteklá. A tím může dojít ke ztrátě kolagenu a rychlejšímu přibývání vrásek.
Nekontrolované mlsání patří mezi velké prohřešky, ale teď se soustředíme jenom na jeden neblahý efekt. Konzumace většího množství potravin s přidanými cukry totiž nabourává kolagen. Vysoká hladina cukru stimuluje proces stárnutí pokožky, takže je lepší zahnat chuť na sladké ovocným smoothie nebo hořkou čokoládou.
Zdroje informací:
Eatthis.com: The Worst Food To Eat That Ages You Faster, Says Science