Grilovaný lilek by mohli vzít na milost i zatvrzelí masožravci, neboť svou chutí maso vlastně lehce připomíná. Vedle toho je ale i hodně zdravý.
Jeho sytě fialová barva jednoduše patří k létu. Ať už lilek podusíte s další zeleninou, nebo jej prostě jen hodíte na gril, rozhodně nešlápnete vedle.
Lilek a jeho účinky na zdraví
Podle magazínu Eat This obsahuje lilek antokyany, které dodávají této zelenině její charakteristickou tmavě fialovou barvu. A ty jsou rovněž silné antioxidanty, takže pomáhají snižovat riziko zánětu.
Jeho glykemický index, tedy to, jak moc zvyšuje hladinu cukru v krvi, se pohybuje od 15 do 30. Potraviny s hodnotami do 55 jsou podle prestižní Mayo Clinic považovány za nízké. A nejenže lilek výrazně nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale vláknina v něm obsažená by také mohla pomoci udržet jeho hladinu pod kontrolou. Na rozdíl od jiných sacharidů prochází vláknina tělem nestrávená a zpomaluje vstřebávání cukru.
Navíc je vláknina z lilku důležitá pro hubnutí. Dostatek vlákniny udrží déle pocit sytosti. Není divu, že spousta studií spojuje stravu s vyšším obsahem vlákniny s větším úbytkem hmotnosti.