Close search

Bílá rýže: Podle odbornice zpevňuje kosti a je zdrojem energie, ale může obsahovat i arsen

Freepik Zdroj: Freepik

Rýže patří mezi nejčastěji konzumované pokrmy na světě. Hodí se do různých jídel a lze ji připravit mnoha způsoby. Výživová poradkyně Lauren Manaker vysvětlila pro magazín Eat This, jaké jsou klady a zápory konzumace bílé rýže.

Podle Eat This je na světě víc než 120 000 odrůd rýže a tvoří jednu pětinu celosvětově spotřebovaných kalorií. Tolik lidí se přece nemůže mýlit. Nebo ano?

(Ne)zdravá rýže

K nejpopulárnějším druhům rýže patří bílá. Je to rafinovaná rýže, což znamená, že byla mletá, aby se odstranily vnější slupky, otrubové vrstvy a klíčky. Kvůli tomu je méně výživná než hnědá rýže, která se na našich stolech tak často neobjevuje. Ta je totiž trošku tužší.

Bílá rýže je zdrojem sacharidů, které jsou hlavním zdrojem paliva pro tělo,“ vysvětluje výživová poradkyně Lauren Manaker pro Eat This. Zkrátka nám dodává energii. Ale Manaker vzápětí kontruje negativem, v rýži totiž může být arsen, jehož častá konzumace vede k nepříjemným zdravotním následkům. Vyhnout se tomu dá tak, že budeme konzumovat alternativy jako quinoa nebo bulgur.

Jenže rýže má i další výhody. „Vápník a vitamín D jsou důležité živiny pro zdraví kostí, ale jedna pozapomenutá živina se nachází v bílé rýži,“ říká Manaker. Mluví o manganu, který je důležitý pro vstřebávání vápníku.

Aby toho nebylo málo, výživová poradkyně dodává, že některé studie naznačují souvislost mezi konzumací bílé rýže a rizikem metabolického syndromu. Podle prestižní Mayo Clinic je "metabolický syndrom shluk stavů, které se vyskytují společně, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky 2. typu“. Existuje také studie publikovaná v časopise Heart Asia, podle které mají lidé konzumující nejvíc bílé rýže až o 30 % vyšší riziko metabolického syndromu.

Zdroje informací:
Mayoclinic.org: Metabolic syndrome
Sites.dartmouth.edu: Arsenic in Rice and Rice Products
Eatthis.com: 4 Surprising Side Effects of Eating White Rice
Ncbi.nlm.nih.gov: Is white rice consumption a risk for metabolic and cardiovascular outcomes? A systematic review and meta-analysis

Nejčtenější články