Sklizeň českého česneku je u konce a na pulty obchodů Tesco míří stejně jako v loňském roce produkce od našeho předního dodavatele, společnosti Blanická. I přesto, že počasí, zejména časté a vydatné deště v měsíci červnu, komplikovalo sklizeň samotnou a potom i následné sušení, letošní sklizeň česneku je nadprůměrná. Přes proměnlivé přírodní podmínky tak bude i letos český česnek kvalitní, s vysokým obsahem silic a dalších zdraví prospěšných látek. Čeští spotřebitelé se tak nemusí obávat jeho nedostatku. Zakoupit si ho mohou již nyní v obchodech Tesco, kam společnosti Blanická dodává svou letošní produkci.
Poptávka po ryze českém česneku rok od roku roste. Vyplývá to i z našich statistik. Není divu, proč je v Česku česnek tak oblíbený. Kromě toho, že má nezaměnitelné postavení v české kuchyni, je taktéž výborným zdrojem celé řady tělu prospěšných vitamínů. Je známo, že česnek působí jako přírodní antibiotikum, ale to není jeho jediný přínos. Kromě toho také posiluje imunitu a celkovou obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci srdce a pročišťuje cévy. Skvělý je také na potíže se zažíváním, jelikož čistí trávicí trakt, likviduje nepřátelské parazity ve střevech a působí proti nadýmání. Svým pozitivním účinkům na naše zdraví vděčí česnek svému obsahu vitamínů, zejména A, B a C. Dále také obsahuje selen, vápník, jód, thiamin, riboflavin a niacin.
Léčivé účinky česneku ovlivňuje i jeho kvalita, a proto česnek odebíráme od ověřených českých farmářů a dodavatelů, kteří za jeho kvalitou stojí. Jak ale skladovat česnek, aby v něm veškeré vitamíny, které obsahuje, zůstaly? Nejlepší možností je skladovat ho na suchém, dobře větraném místě při pokojové teplotě. Pokud máte suchý sklep nebo spíž, máte vyhráno a česnek od farmáře v něm můžete skladovat celou zimu, během které ho můžete použít v nespočtu receptů. Vyzkoušejte například vepřovou pečeni v česnekové krustě nebo třeba pomazánku z grilovaného lilku s česnekem.
Vepřová pečeně v česnekové krustě s třtinovým cukrem a salátem z hrášku a pórku
Ingredience:
Postup přípravy:
Pomazánka z grilovaného lilku s česnekem
Ingredience:
Postup přípravy: