Rostlinné zdroje nerozpustné vlákniny obsahují také bioaktivní látky, které jsou spojeny se sníženým rizikem různých chorob. Mezi ne patří například kardiovaskulární onemocnění.
Výzkum University of Minnesota potvrzuje důležitost vlákniny v našem každodenním stravování. Jde ovšem ještě dál a ukazuje, že každý rostlinný zdroj nerozpustné vlákniny se může pochlubit také bioaktivními složkami...
Proč je zdravá vláknina
„Lidé chápou potřebu vlákniny a její vztah ke zdraví střev, tedy oblasti zdraví, která je stále důležitější, protože má vliv na celkové zdraví a pohodu,“ vysvětluje Joanne Slavin z University of Minnesota. „Vláknina je ukazatelem zdraví, který je součástí našich dietetických pokynů a nachází se na etiketách výrobků. Náš výzkum ale ukazuje, že musíme zajistit, aby další cenné složky rostlinných zdrojů obsahujících vlákninu – bioaktivní látky – byly uznávány jako cenný přínos pro lidské zdraví."
Bioaktivní látky jsou spojeny se sníženým rizikem různých chorob, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina a diabetes. Různé rostlinné potraviny, včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, semen a celých zrn, obsahují nerozpustnou vlákninu a navíc i jedinečné bioaktivní látky, které podporují zdraví různými způsoby.
Jako příklad si můžeme uvést kvercetin, což je bioaktivní látka, kterou najdeme v cibuli nebo jablkách. Jde o silný antioxidant, který chrání před nádorovým bujením a stimuluje imunitní systém. Vláknina má zkrátka širší "záběr", než se dosud předpokládalo. O to je důležitější zařadit ji do svého jídelníčku.
Zdroje informací:
Tereza Přibylová: Bioaktivní látky v jablkách a jejich vliv na lidské zdraví
Mdpi.com: Beyond Insoluble Dietary Fiber: Bioactive Compounds in Plant Foods