Close search

Věda a víno aneb Pátrání po tom, proč některým lidem způsobuje bolest hlavy už i sklenka červeného vína

Unsplash Zdroj: Unsplash

Někteří lidé pociťují po pití červeného vína zdravotní potíže, jde třeba o bolest hlavy nebo nevolnost. Podle Kalifornské univerzity je za tím jedna nenápadná látka, kterou najdeme třeba v ovoci. Jak je to možné?

Červené víno se sice báječně snoubí s jídlem, ale některým lidem jeho pití způsobuje bolest hlavy. Ta se podle vědců může objevit během 30 minut až tří hodin po vypití už i malé sklenky vína.

Proč červené víno způsobuje bolest hlavy

Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu zjistili, že se to stává i těm lidem, kteří po požití jiného druhu alkoholického nápoje tyto problémy nemají. Důvodem je patrně flavanol, který se nachází ve spoustě rostlin a můžeme ho najít třeba v ovocných džusech či marmeládách.

Flavanol je antioxidant a má spoustu pozitivních účinků na organismus. Ale na druhé straně může narušovat metabolismus alkoholu a tudíž způsobovat bolesti hlavy. Jak to vlastně probíhá? Zjednodušeně řečeno v krevním oběhu změní svou formu a blokuje metabolizmus alkoholu. Následně dochází k hromadění toxinu jménem acetaldehyd.

"Acetaldehyd je dobře známý toxin, dráždivá a zánětlivá látka. Výzkumníci vědí, že vysoké hladiny acetaldehydu mohou způsobit zčervenání obličeje, bolesti hlavy a nevolnost," cituje magazín Scitechdaily hlavní autorku studie Apramitu Devi. Obsah této látky se ve vínech liší a vědci mají před sebou ještě dlouhou cestu, aby zjistili, proč se to děje jenom některým lidem. Spousta dobrovolníků se asi může "těšit" na degustaci červeného vína spojenou s bolestí hlavy...

Zdroje informací:
Scitechdaily.com: Unraveling the Mystery: Why Red Wine Causes Headaches in Some People
Nature.com: Inhibition of ALDH2 by quercetin glucuronide suggests a new hypothesis to explain red wine headaches

Nejčtenější články