Přesto, že v současné době můžeme najít dýně v obchodech během celého roku, právě v těchto měsících vrcholí jejich sklizeň u našich lokálních dodavatelů ze společnosti Blanická. Je tedy ideální doba připravit si z našich čerstvých dýní chutný pokrm, který vás v tomto sychravém podzimním počasí zahřeje.
Dýně je velmi chutná a univerzální surovina. Vhodná je nejen na vaření a pečení, ale také do omáček, salátů či polévek. Kromě dužiny se z ní dají využít také semínka, která jsou bohatá na minerály a vitamíny. Nejpoužívanější z této čeledě jsou dýně hokkaido a máslová dýně. Mají univerzální použití, jsou plné vody, vitamínu C a zdraví prospěšného betakarotenu.
Především dýně hokkaido je dlouhodobě jedničkou u našich zákazníků. I přes její oblibu však není jedinou v našem sortimentu. V obchodech Tesco si v těchto měsících můžete vybrat hned z několika druhů dýní, seznamte se třeba s dýní máslovou, muškátovou nebo špagetovou a připravte si z nich něco chutného. Vyzkoušejte třeba náš tip na teplý salát z dýně a červené řepy nebo polévku z pečené máslové dýně.
Dýně hokkaido
Nejoblíbenější a neprodávanější druh dýně u nás. Je možné ji konzumovat i se slupkou a dá se také zcela bezpečně zamrazit, ze své chuti nic neztratí. Obsahuje malé množství kalorií, a naopak hromadu tělu prospěšných látek.
Vhodné využití: využití této dýně je velice rozmanité. Díky její jemné chuti je možné ji připravit naslano i nasladko. Kromě polévky či pyré ji můžete přidat třeba i do koláče.
Dýně máslová
Máslová dýně má hruškovitý tvar a světle oranžovou tuhou slupku. Dužina zralé dýně je světle oranžová, její chuť mírně nasládlá a jemně aromatická. Její výhodou je, že obsahuje minimum semínek.
Vhodné využití: konzumuje se výlučně tepelně zpracovaná, díky své jemné chuti je vhodná do polévek, případně i do moučníků. Dají se z ní také vyrobit marmelády, džemy nebo kompoty. Dýně muškátová
Jak už název napovídá, chuť této dýně připomíná oříšky. Má velmi jemnou a příjemnou chuť, která by se dala přirovnat k batátům. Navíc v ní najdeme velké množství minerálních látek jako např. železo, hořčík a vápník.
Vhodné využití: hodí se pro všechny kuchyňské úpravy, její další výhodou je, že se může konzumovat i v syrovém stavu. Vhodná je pro vaření naslano i nasladko. Skvěle se hodí do orientálních pokrmů, kterým dodá ten správný říz.
Dýně špagetová
Svůj název dostala díky své dužině, která se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna připomínající špagety. Není tolik sladká jako ostatní druhy dýní, proto se často využívá jako příloha k omáčkám.
Vhodné využití: hodí se téměř k čemukoliv. Použijte ji místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte lehkou náhradu těstovin.
Teplý salát z dýně a červené řepy
Ingredience:
Postup přípravy:
Polévka z pečené máslové dýně
Ingredience:
Postup přípravy: