Stres je častým problémem, se kterým se v určité fázi života musíme vypořádat všichni. Jo Lewin je odbornice na výživu a pro magazín Good Food sepsala několik rad, jak si se stresem poradit pomocí jídla.
Existuje mnoho faktorů, které způsobují stres. Vnějšími vlivy jsou pracovní a rodinné povinnosti. Zevnitř zase působí to, co jíme, ale také náš trávicí, imunitní a nervový systém. Tu druhou část lze ovlivnit. Lewin tvrdí, že vyvážená a zdravá strava je klíčem k tomu, abychom tělu pomohli zvládnout fyziologické změny způsobené stresem.
Jídlo a stres
Důležitou součástí každé stresové reakce je identifikace a snižování příčin stresu. Funkce nadledvin je významně ovlivněna hladinou cukru v krvi, proto se mnoho dietních doporučení zaměřuje právě na stabilizaci hladiny cukru v krvi.
Zkuste několik tipů Jo Lewin:
Začněte den vyváženou snídaní. Vyhněte se sladkým cereáliím, pečivu a přílišnému množství kofeinu.
Upřednostňujte bílkoviny. Při chronickém stresu má tělo zvýšenou potřebu bílkovin.
Snažte se nevynechávat jídla. Jezte pravidelně a podle potřeby si dávejte zdravé svačiny. Malá, pravidelná jídla pomohou udržet hladinu energie a náladu, sníží také únavu a podrážděnost.
Vyhněte se vysoce rafinovaným potravinám, což je bílý chléb, těstoviny, čokoláda, sušenky, sladkosti nebo jídla s přidanými cukry. Skryté cukry jsou také v mnoha cereáliích, chlebu, konzervách a balených potravinách. Nahraďte zpracované potraviny nerafinovanými potravinami, jde třeba o tmavý chléb, rýži, oves a žito.
Pozor na kofein. Čaj a káva mohou poskytnout dočasnou energetickou podporu, ale jejich přílišná konzumace může z dlouhodobého hlediska snížit hladinu energie a vyčerpat živiny.
Nesahejte po jídle, když jste ve stresu. Stres odvádí krev z vašeho trávicího systému, což určitě nechcete, když se snažíte trávit. Můžete pak pociťovat nadýmání a plynatost.
Zdroj informací:
BBCgoodfood.com: Stress relief: How diet and lifestyle can help